Gietijzeren en Stalen koekenpan kopen?

skottsberg cast iron logo

Waarom een gietijzeren stalen koekenpan? - Een gietijzeren stalen koekenpan en wok kan hogere temperaturen verdragen dan een gemiddelde pan met een antiaanbaklaag. Dit maakt dit soort pannen perfect voor het dichtschroeien van vlees. Ook andere ingrediënten die je een krokant laagje wilt geven bak je het liefst in een gietijzeren stalen koekenpan.

De grootte van de gietijzeren en plaatstalen koekenpan - Afhankelijk van wat je in jouw koekenpan van staal wilt gaan bakken is het belangrijk dat je de juiste formaat daarbij uitkiest. Zo zal je wanneer je kookt voor een gezin waarschijnlijk een pan willen van 28 cm, of misschien wel meer. Terwijl als je af en toe een eitje wilt bakken of 1 of 2 stukjes vlees voldoende hebt aan een pan van 20 of 24 cm.

Houd rekening met de warmtebron waarop je kookt - Het is belangrijk om in de gaten te houden of de pan die je op het oog hebt geschikt voor de warmtebron die je gebruikt. De meeste gietijzeren en stalen koekenpannen zijn tegenwoordig geschikt voor het koken op alle kookplaten inclusief inductie. Toch is het belangrijk om dit even zeker te weten voordat je de koekenpan ook daadwerkelijk gaat kopen.

Stalen koekenpan inbranden voor natuurlijke antiaanbaklaag - Zoals gezegd heeft een koekenpan die van staal en gietijzer gemaakt is geen kunstmatige antiaanbaklaag. Om toch te kunnen bakken zonder dat het eten in de pan aanbrandt creëer je zelf een antiaanbaklaag in de pan. Dit doe je met een methode die men inbranden noemt. Hiermee creëer je van olie een laag in de pan die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld vlees niet meer aanbrandt.

Het werkt als volgt: Doe een scheut olie in de pan, het liefst zonnebloemolie, koolzaadolie of druivenpitolie. Verdeel de olie gelijkmatig over de pan met een een stukje keukenpapier, vergeet de opstaande randen ook de buitenkant van de pan niet in te smeren met de olie. Nu ga je de pan verwarmen met op het gasfornuis of inductieplaat. Begin met een middelhoog vuur en wanneer de pan goed warm is kan je het vuur of de inductiepit hoger zetten. De bedoeling is dat je de olie zo heet stookt dat deze ongeveer één minut gaat walmen, vergeet dan ook niet om de afzuigkap aan te zetten.

  • Wanneer de pan droog wordt kan het vuur of de inductie uit en laat je de pan rustig een kwartier of langer afkoelen.
  • Dan was je de pan af, zonder zeep of afwasmiddel, met heet water en een afwasborstel. Op deze manier moet je een stalen koekenpan altijd schoonmaken.

De bovenstaande cyclus herhaal je meerdere keren ongeveer 5 keer. Zorg ervoor dat de pan goed zwart is, dat is een teken dat het inbranden goed gelukt is. Vanaf nu heb je een natuurlijk antiaanbaklaag gemaakt in je gietijzren stalen koekenpan. Je zult merken dat wanneer je nu vlees bak in de pan dat deze in het begin even vastplakt aan de pan maar kort daarna zichzelf losbakt van de bodem.

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Klantbeoordelingen
(9,1/10)
98% van onze klanten beveelt ons aan!
Voordelen
  • Ruim 50 jaar ervaring
  • Echte vakkennis van de experts
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Veilig bestellen en betalen
  • Webshop, winkel en showroom
Winkel en webshop

Onlinepannnen.nl is dé online pannenwinkel met het grootste assortiment en de bekendste merken, tegen prijzen die ver onder de winkel adviesprijzen liggen. Onlinepannen.nl is onderdeel van Hensbergen Serviezen V.O.F. te Sliedrecht.