Voordelen van de Keramische Koekenpan

Voordelen van de Keramische koekenpan

De voordelen van de keramische pan zijn al eerder genoemd en bij veel mensen bekent. Kort samengevat: ze zijn gemakkelijk schoon te maken en bakken niet aan. Ze zijn duurzamer en milieuvriendelijker dan normale koekenpannen en bevatten niet de giftige stof PFOA. Met deze keramische koekenpannen kunt u gezonder bakken en braden.

Temperatuur:

Keramische pannen hebben een betere geleiding dan normale pannen, ons advies is om slechts op 70% van het vermogen van uw kookbrton te gebruiken. Op deze manier gaat de koekenpan langer mee. Een keramische koekenpan kan meer hitte verdragen dan normale bakpannen, maar wanneer de pan op temperatuur is hoeft u de pan niet verder te verhitten. Keramische koekenpannen behouden hun warmte vrij lang. Het beste is dus om het vuur iets terug te draaien, om te voorkomen dat de keramische laag beschadigd.

Aanbevelingen om vervorming van uw Keramische koekenpan te voorkomen:

• Verwarm de koekenpan niet tot een hogere temperatuur dan noodzakelijk en laat uw pan niet langer dan nodig op de warmtebron staan. Laat een keramische koekenpan nooit leeg op een warm fornuis of kookplaat staan en vermijd droogkoken.
• Laat de warme koekenpan niet in contact komen met koud water. Laat het kookgerei eerst volledig afkoelen voor dat u de pan afspoeld.

Tips om energie te besparen en om tot betere kookresultaten te komen:
• Plaats de Keramische koekenpan op een kookplaat die aangepast is aan de bodemdiameter van het product. Op gas: houd de vlam in het midden van de bodem en zorg ervoor dat het vuur niet over de zijranden van de pan komt.
• Kies een wat hogere temperatuur om vloeistoffen te laten inkoken, maar zet op een matig vuur of vermogen om de voedingswaren op te warmen, te laten sudderen of om delicate sauzen te bereiden.
• Om de antikleefeigenschappen van de pan maximaal te behouden én om energie te sparen, wordt afgeraden de koekenpannen in de vaatwasser te reinigen.
• Bakken en braden op inductie (gebruik enkel kookgerei dat voor inductie geschikt is) of op gas zorgt voor een zeer snelle verhitting van uw kookgerei: extreem hoge temperaturen gebruikt u daarom beter niet!

Tips om betere te bereidingen:
• Begin altijd met een schone koekenpan. Was de pan zorgvuldig na elk gebruik en zorg ervoor dat u altijd alle resten van vetstof en/of voedingsmiddelen verwijdert voordat u de koekenpan opbergt.
• Haal de te berdeiden voedingsmiddelen 10 minuten voor u begint te koken of bakken uit de koelkast.
• Vergeet niet de Keramische koekenpan en de vetstof voor te verwarmen voordat u het voedsel in de pan legt.
• Opmerking: Het is normaal dat de antikleefeigenschappen van de koekenpan na een tijdje afnemen. Als gevolg van aangebrande olie en voedselresten kan deze vermindering sneller optreden wanneer de pan langdurig oververhit is geweest. De keramische antiaanbaklagen zijn kortstondig bestand tot wel 400°C/780°F. Wanneer uw pan per ongeluk langdurig is oververhit, kunnen er geen toxische stoffen vrijkomen. Bovendien geeft dit geen aanleiding tot het afschilferen of loskomen van de antiaanbaklaag.

Bakken met olie en boter:
• Zelfs bij het bakken in een keramische koekenpan met antikleeflaag is een beetje vetstof nodig. De keuze van de vetstof is hierbij zeer belangrijk. Beter kiest u voor een vetstof die geschikt is voor langdurige verhitting. Gebruik een olie die bestand is tegen hogere temperaturen (arachideolie, maïsolie, rijstolie) en bijvoorbeeld geen extra vierge olijfolie (olijfolie van de eerste persing). Deze olie verbrandt vanaf een temperatuur van 150°C en vormt een film op de antikleeflaag. Geraffineerde olijfolie is eventueel mogelijk voor een niet-intensief of kort bakproces. Natuurlijk kan u ook gebruik maken van boter of bakmargarines.
• Door de uitstekende warmtegeleiding van zowel de koekenpan als de keramische antiaanbaklaag, kunnen voedsel en olie snel aanbranden. Gebruik daarom lagere en gemiddelde temperaturen. Gebruik hoge temperaturen enkel en alleen voor het dichtschroeien of bruinen van voedsel. • Oliesprays zijn niet aan te raden aangezien ze een opstapeling van resten veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn. • Verdeel olie steeds over de gehele oppervlakte van de koekenpan.

Keukengerei:
• Metalen keukengerei kan de Keramische antikleeflaag ernstig beschadigen. Wij raden keukenhulpen van nylon, silicone of hitte bestendig kunststof aan. Zij zorgen voor een langere levensduur van de antiaanbaklaag in uw koekenpan.
• Snij de voedingswaren nooit in de pan.
• Stoot spatels NIET tegen de zijkant, rand of oppervlakte van uw koekenpan, dit kan beschadigingen aan of in uw keramische pan veroorzaken!
• Stapel de koekenpannen niet op kaar bij het wegzetten. Indien u dat wegens plaatsgebrek toch doet, gebruik dan pan-beschermers.

Onderhoud en Reiniging
• Laat een hete pan eerst afkoelen alvorens ze te reinigen. Het grote temperatuurverschil tussen de hete pan en het koudere water zou immers blijvende vervormingen kunnen veroorzaken.

Keramische pannen kunnen gemakkelijk gereinigd worden.
Daarom wordt handwas aangeraden. De kwaliteit van de antiaanbaklaag kan verminderen door vaatwasmiddelen, dit omdat de samenstelling van de reinigingsmiddelen niet altijd chloor- of fosfaatvrij zijn. Gebruik bij het reinigen warm water met zeep om uw pan zo goed mogelijk te beschermen en droog af met een zachte doek.
• Wanneer uw koekenpannen uit hard geanodiseerde of gespoten materialen gemaakt zijn, zijn deze NIET vaatwasmachine-bestendig.
• Gebruik nooit bleekwater, schuurmiddelen of staalwol. Gebruik ook nooit metalen of nylon schuursponsjes.
• Hardnekkige, verbrande zwarte etensresten zijn waarschijnlijk het gevolg van een langdurige blootstelling aan te hoge temperaturen. Om deze te verwijderen is het aan te raden de pan te laten weken met wat water en afwasmiddel (eventueel een hele nacht). Daarna schoonmaken met een zachte spons of borstel. Ook zijn hardnekkige vlekken verwijderen met een melamine spons; deze is te verkrijgen in de supermarkten of de betere huishoudwinkels.
• Het is belangrijk pannen met een Keramische anti-aanbaklaag na elk gebruik goed te reinigen, maar af en toe is het ook nodig ze wat grondiger te ontvetten. Test de kwaliteit van de keramische laag door de pan nat te maken met zuiver water en ze verticaal te houden: - Als het water er volledig afloopt zonder druppels na te laten, is geen extra reiniging nodig. - Indien er druppels aan de keramische laag blijven hangen, is een extra reiniging/ontvetting noodzakelijk.
• Op termijn is het mogelijk dat er kleine markeringen en verkleuringen zichtbaar worden op het oppervlak van de koekenpan. Het is normaal dat deze veranderingen optreden. Dit zal niets veranderen aan de kwaliteit van uw product.

Veilig opbergen van uw nieuwe Keramische koekenpan
• Door uw pannen samen met andere metalen objecten op te bergen kunnen er krassen ontstaan of kunnen de randen en het oppervlak van de keramische antiaanbaklaag aangetast worden. Wees daarom steeds voorzichtig bij het opbergen van antikleef-koekenpannen en plaats geen metalen deksels met scherpe randen in de pannen.

We wensen u heel veel bak en braad-plezier toe met uw nieuwe keramische koekenpan.

Klantbeoordelingen
(9,1/10)
98% van onze klanten beveelt ons aan!
Voordelen
  • Ruim 50 jaar ervaring
  • Echte vakkennis van de experts
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Veilig bestellen en betalen
  • Webshop, winkel en showroom
Winkel en webshop

Onlinepannnen.nl is dé online pannenwinkel met het grootste assortiment en de bekendste merken, tegen prijzen die ver onder de winkel adviesprijzen liggen. Onlinepannen.nl is onderdeel van Hensbergen Serviezen V.O.F. te Sliedrecht.