
Japanse Deba mes betekent letterlijk: “naar voren staand” lemmet. Traditioneel wordt het Deba mes als Japanse bijl gebruikt. Het stabiele, zware mes heeft een krachtig, breed lemmet en is eenzijdig geslepen. Het voorste deel van het lemmet wordt vooral voor het fileren van vis gebruikt. Het achterste deel van het lemmet is zwaarder opgebouwd en wordt o.a. voor het klein maken van botjes en graten gebruikt.

Japanse Santoku koksmes, vrij vertaald de drie voordelen. Het Santoku mes is de traditionele Japanse vorm van een universeelmes, vergelijkbaar met het Europeese koksmes. De aanduiding drie voordelen komt voort uit de universele gebruiksmogelijkheden voor het snijden van vis, vlees en groenten. Nakiri betekent letterlijk: Groentesnijder.

Nakiri mes betekent letterlijk: Groentesnijder. De Nakiri lemmetvorm is een traditioneel Japans groentemes, dat hoofdzakelijk voor het snijden van vele soorten groenten wordt gebruikt. Ondanks de bijlvorm is het Nakiri mes niet geschikt om botten of graten mee klein te maken. Yanagiba betekent letterlijk: Wilgenblad lemmet.

Het Yanagiba mes is het traditionele Japanse mes voor het zorgvuldig slicen van vlees en vis. Door het smalle lange lemmet is het bijzonder geschikt om huigdun mee te snijden, speciaal voor sushi en sashimi. Dit mes staat garant voor een zuivere, gladde snede. De lengte en vorm van het lemmet maken een lange, trekkende snij beweging mogelijk.
Accepteer cookies om deze video te bekijken