Keramische koekenpan inductie

Keramische koekenpan voor inductie kopen?

Onlinepannen.nl de pannenwinkel
Onlinepannen.nl de pannenwinkel

Keramische koekenpan voor inductie kopen?

WELKE PANNEN ZIJN GESCHIKT VOOR INDUCTIEKOKEN? INFORMATIE OVER DE JUISTE PANNEN.

Als je een pan op een inductie-kookplaat zet wordt de bodem van de pan verwarmd door elektromagnetische straling, de inductiekookplaat zelf blijft koud, enkel de pan wordt warm en het verwarmingsproces zal ook stoppen zodra de pan van de inductie-kookplaat wordt gehaald (als er dus geen elektromagnetisch veld meer gemaakt wordt). Bij inductiekoken werken de pan en de inductiekookplaat samen, er ontstaat geen warmte zonder pan, wat bij alle andere vormen van koken wel het geval is. Het voordeel van koken op inductie is dat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd en niet de kookplaat, zo gaat er vrijwel geen energie verloren zoals bij koken op andere warmtebronnen zoals op gas. Bij koken op gas gaat er relatief veel warmte van de gasvlam langs de pan heen, bij koken op inductie is dit niet het geval. Het nadeel van deze manier van koken is dat door het gebruik van magnetisme niet alle pannen geschikt zijn voor koken op inductie, de pan moet namelijk contact maken en het magnetisch veld sluiten, gebeurt dit niet dan zal er geen warmte worden opgewekt en kan er niet worden gekookt. Het is daarom verstandig goede pannen te gebruiken bij het koken op inductie, meer dan bij andere warmtebronnen is de kwaliteit van de pan essentieel voor een goede kookervaring.

WELKE PANNEN VOOR KOKEN OP INDUCTIE

Voor het koken op inductie hebben we dus goede pannen nodig, pannen die magnetiseerbaar zijn en dan vooral pannen met een dikke bodem waarin de warmte die wordt opgewekt goed verdeeld kan worden. Pannen van meerdere lagen materiaal, de zogenaamde ‘tri-ply pannen, zijn zeer geschikt voor koken op inductie doordat zij de warmte goed geleiden over de gehele pan en omdat ze (bijna altijd) gemaakt zijn van lagen metaal die magnetiseerbaar zijn en zo zijn opgebouwd dat een optimale warmtegeleiding wordt bereikt. Je kunt pannen die geschikt zijn voor koken op inductie herkennen aan een speciaal symbool of logo (zoals hieronder afgebeeld), ook is het eenvoudig om het materiaal te testen of het gebruikt kan worden voor koken op inductie (zie verderop). Naast pannen met een bodem van meerdere lagen metaal zijn bijvoorbeeld gietijzeren pannen ook zeer geschikt voor koken op inductie, gietijzeren pannen hebben altijd dikke bodems en wanden, vandaar ook het gewicht: gietijzeren pannen zijn zwaar. Bij de keuze voor pannen voor koken op inductie let je dus op het materiaal van de bodem (magnetiseerbaar metaal), de dikte van de bodem en op een vermelding van de fabrikant: geschikt voor inductie. Tegenwoordig is het zo dat de meeste pannen werken op inductie, je wilt echter niet dat je pannen alleen warmte opwekken op de inductiekookplaat (‘werken’), je wilt vooral dat de opgewekte warmte goed wordt verdeeld over de gehele pan, en daarom kies je voor pannen van goede kwaliteit, zoals kookpannen van het Nederlandse BK of van het iets duurdere Duitse WMF. Pannensets voor inductie vind je hier, in onze collectie hebben wij pannensets van diverse grote merken zoals; Spring, Habonne, Demeyere en het Duitse Elo, die zeer geschikt zijn. Voor een grillpan of grillplaat kijk je naar de modellen van Küchenprofi en Le Creuset en goede gietijzeren braadpannen voor inductie hebben ze ook bij Küchenprofi, Demeyere, BK en Le Creuset. Voor goede koekenpannen zijn de merken Spring,Elo, WMF en Habonne interessant.

Gebruik de pannen waarmee je wilt gaan koken op inductie liever niet op een gaskookplaat, ze zullen dan iets minder goed werken (minder warmte leveren voor de gebruikte energie: lager rendement) op inductie door de vervorming die optreedt bij het koken op gas (een gasvlam geeft geen gelijkmatige warmte en daardoor vervormen pannen heel licht, maar net genoeg om niet meer glad te zijn en dus geen optimale omstandigheden voor koken op een gladde kookplaat). Het is niet zo dat licht vervormde pannen niet werken op inductie, ze zullen wel degelijk warm worden, maar ze zullen iets minder efficiënt werken en bovendien bestaat de kans dat ze niet volledig stabiel staan op de vlakke kookplaat.

VOORDELEN VAN INDUCTIEKOKEN

Een groot voordeel van het koken op inductie is dat de vlam nooit in de pan zal slaan en dat de temperatuur van de pan zeer goed en direct regelbaar is, bijna tot op de graad nauwkeurig, wat zorgt voor zeer grote controle over je bereiding. De extra zuinigheid (er gaat geen energie verloren) is moeilijk in geld uit te drukken omdat het verschil in de gas- en elektriciteitsprijzen constant schommelt, feit blijft dat je minder energie verspilt als je kookt op inductie dan op gas.
Na het koken veeg je de inductie-kookplaat schoon en klaar is de plaat weer voor de volgende keer. Koken op inductie is snel, schoon en veilig. Het enige nadeel is dat je pannen nodig hebt die geschikt zijn voor inductie en die niet op een gasfornuis gebruikt zijn. Ben je toch al van plan nieuwe pannen te kopen dan is het overgaan op inductie koken een goede investering. De meeste grote pannen-fabrikanten maken pannen die geschikt zijn voor inductie, zo heeft het Nederlandse BK en ook Habonne een aantal mooie pannensets die zeer geschikt zijn voor koken op inductie, lees hier de productreview van de Habonne King tri-ply pannensets of bekijk en lees over de van oorsprong zwitserse Spring pannen met five-ply bodem. Bekijk hier voor een overzicht en prijzen van Habonne pannensets, BK pannensets, Ducq pannensets, Demeyere pannen, WMF Pannen en Spring pannen.

IS MIJN PAN GESCHIKT VOOR INDUCTIE?

Om te weten of de pannen die je al hebt geschikt zijn voor inductie gebruik je een magneet: blijft deze aan de onderkant van de pan kleven dan is de pan geschikt voor inductie. Gebruik hiervoor wel een sterke magneet, en houd er rekening mee dat een pan waar weinig ijzer in verwerkt is vrijwel geen reactie zal geven met een kleine magneet maar wel warm zou kunnen worden op inductie omdat dit een veel groter en sterker magnetisch veld is. Blijft de magneet dus aan de bodem van de pan kleven dan weet je zeker dat hij magnetiseerbaar is en dus werkt op inductie. Blijft de magneet niet kleven dan zou het kunnen dat de pan werkt op inductie maar dit zal niet de beste resultaten geven bij het koken, immers: er zal niet optimaal warmte worden opgewekt omdat er weinig ijzer in de pan verwerkt is. Het spiraal symbool op de pan (zoals hierboven getoond) geeft natuurlijk ook uitsluitsel. Uiteraard mag de pan liever niet te veel vervormd zijn (dit zorgt voor een lager rendement) en geldt nog steeds: hoe dikker de bodem hoe beter de pan kookt op een inductie kookplaat. Wanneer het toch nog niet helemaal duidelijk is...vraag het de Experts en adviseurs bij OnlinePannen.nltel. 0184-41 10 16

Ook op zoek naar:

Keramische koekenpan voor inductie kopen?

habonne forte chefspan 26 cm keramische hapjespan
habonne forte chefspan 26 cm keramische hapjespan

Keramische koekenpan voor inductie kopen?

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Klantbeoordelingen
(9,1/10)
98% van onze klanten beveelt ons aan!
Voordelen
  • Ruim 50 jaar ervaring
  • Echte vakkennis van de experts
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Veilig bestellen en betalen
  • Webshop, winkel en showroom
Winkel en webshop

Onlinepannnen.nl is dé online pannenwinkel met het grootste assortiment en de bekendste merken, tegen prijzen die ver onder de winkel adviesprijzen liggen. Onlinepannen.nl is onderdeel van Hensbergen Serviezen V.O.F. te Sliedrecht.